vader slaat kind

Pas op: je kind slaan heeft meer gevolgen dan je denkt!

Er was een tijd dat we bij hoofdpijn gaten in een hoofd boorden om ‘slechte geesten’ eruit te kunnen laten. Ook was er een tijd dat we een brief verstuurde via een koerier op een paard, omdat we dachten dat dit het snelste was. Van deze fouten hebben we geleerd. Waarom zijn er dan nog steeds mensen die denken dat ‘slaan’ een onderdeel is van een gedegen opvoeding? Lees hier wat geweld daadwerkelijk met een kind doet!

1. De sterkste bepaalt

Sla jij je kind als hij/zij iets heeft gedaan dat niet door de beugel kan? Dan geef je hiermee, waarschijnlijk onbedoeld, aan dat de sterkste bepaalt wat er gebeurd. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat, wanneer jouw kind sterker is dan jij, hij/zij bepaalt wat er in huis gebeurd. Dat is vast niet de boodschap die je jouw kind mee wilt geven.

2. Ouderen mogen jongeren slaan

Fysiek geweld is niet de methode om je gelijk te halen. Wanneer jij als ouder tikken uitdeelt, dan zeg je eigenlijk: ‘ik mag jou wel slaan, want ik ben ouder’. Net als dat je jouw kind leert lopen en fietsen, leer je jouw kind hiermee dat hij later ook zijn/haar kinderen mag slaan.

3. Geweld is de oplossing

Kom je niet uit je woorden of haalt je kind het bloed onder je nagels vandaan? Tel dan tot 10, maar houd absoluut je handen thuis! Geef jij jouw kind een klap of schop, dan vertel je jouw kind eigenlijk, wanneer hij/zij een probleem ervaart, dat geweld de oplossing is. Opmerkingen als “Als jij niet luistert, dan sla ik je’ ga je vanaf vandaag ook niet meer uiten. Ook dit wordt gezien als pesten, dreigen of kleineren en is daarmee dus een vorm van psychologische kindermishandeling.

4. Slaan leidt tot hulpeloosheid en een laag zelfbeeld

“Ik wil dat je stopt met huilen, anders sla ik je zodat je een reden hebt om te huilen!”. Kinderen kunnen hier absoluut niet mee omgaan en zullen zichzelf afvragen wat er mis met ze is, want huilen wordt met harde hand afgestraft. Het is bijna onmogelijk om je geliefd en veilig te voelen, wanneer je geslagen wordt door degene die er zou moeten zijn om onvoorwaardelijk van je te houden en je te beschermen! Een kind kan lastig onderscheid maken tussen ‘weten’ en ‘voelen’. Wanneer jij je kind slaat, zal een kind ‘voelen’ dat jij niet meer van hem/haar houdt. En als jij als ouder niet meer van je kind houdt, wie dan nog wel? #zelfbeeld

Like Only4dads op Facebook

5. Je kunt niet leren als je bang bent

Kinderen moeten dagelijks nog zoveel leren. Schreeuwen en slaan zal dat leerproces behoorlijk in de weg staan. In mijn artikel ‘5 punten die je kinderen jou willen zeggen wanneer je tegen ze schreeuwt’ lees je hierover meer. Uit onderzoek is gebleken dat ons brein niet kan leren wanneer we bang zijn. Zodra we angstig zijn zullen we – vanuit ons oerinstinct – vluchten, vechten of verstarren. Een (klein) kind zal hoogstwaarschijnlijk verstarren omdat hij doodsbang is. Elke boodschap of levensles die je op dat moment probeert bij te brengen, zal gegarandeerd niet worden opgenomen.

6. Actie → reactie

Heb jij vroeger wel eens een tik gekregen van je ouders? Zo ja, welk gevoel gaf jou dit? Je dacht waarschijnlijk niet “Jeetje, mijn ouders houden zoveel van me dat ik door hen geslagen wordt.” Ik durf te wedden dat je dacht “ik haat je!!” of een andere opmerking waarmee je de band nog verder kapot kon maken. Kinderen die gestraft worden met fysiek geweld, zullen direct stoppen met het ‘foute’ gedrag waarmee ze geconfronteerd worden. De kans is echter groot dat ze op zoek gaan naar ander negatief gedrag, om het gelijk te trekken met jouw losse handjes. Je bent dus aan het dweilen met de kraan open, het gaat van kwaad tot erger.

7. De band met je kind wordt slechter

Zoals hierboven beschreven zal geen ieder kind dankbaar zijn voor het feit dat hij/zij wordt geslagen. Sterker nog, ik kan je verzekeren dat je kind banger en banger voor je wordt. Een logisch gevolg is natuurlijk dat je zoon of dochter alles aan gaat doen om het geweld te ontwijken. Verwacht dus dat ze je gaan ontlopen, agressiever worden of tegen je gaan liegen om maar niet door jou geslagen te worden. Een ander resultaat is natuurlijk ook dat de positieve momenten met je kind minder gewaardeerd worden. Want vroeg of laat zullen ze toch wel weer een klap krijgen!

Schrijf een reactie

Geschreven door Ferry

Ben jij sociaal?